Smakelijke en eetbare bomen en struiken voor je paard

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 12:25

Op Wereld Plantendag staan we stil bij de wonderlijke wereld van planten en hoe deze niet alleen een esthetische, maar ook een functionele rol kunnen spelen in het leven van onze paarden. Het toevoegen van eetbare bomen, struiken en planten aan je paddock biedt niet alleen een natuurlijke bron van voedsel, maar ook tal van gezondheidsvoordelen. Laten we eens kijken naar enkele smakelijke en veilige opties voor je viervoeters.

 

Voordelen van eetbare planten en bomen

Het integreren van eetbare planten in de omgeving van je paard heeft meerdere voordelen:

1. Gezondheid en voeding: Veel eetbare planten zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze kunnen helpen om het dieet van je paard te verrijken en bij te dragen aan een betere algehele gezondheid.
2. Natuurlijk gedrag: In het wild besteden paarden veel tijd aan grazen en zoeken naar voedsel. Eetbare planten in de paddock geven hen de mogelijkheid om dit natuurlijke gedrag te vertonen.
3. Milieuvriendelijk: Planten dragen bij aan een gezondere leefomgeving. Ze verbeteren de bodemkwaliteit, zorgen voor schaduw en bieden leefruimte voor andere dieren.

 

Aanraders voor de paddock

Hier is een lijst van planten, struiken en bomen die veilig en voedzaam zijn voor paarden:

Planten
- Munt 
- Brandnetel 
- Paardenbloem 
- Rozemarijn
- Fluitenkruid
- Witte en rode klaver
- Kamille
- Madeliefje
- Distel
- Bamboe
- Riet

 

Struiken
- Braamstruik 
- Hazelaar 
- Vlinderstruik 
- Meidoorn
- Hondsroos
- Framboos

 

Bomen

- Appelboom 
- Wilg 
- Berkenboom 
- Populier
- Linde
- Tamme kastanje
- Zwarte Els
- Gewone Es
- Mispel 
- Haagbeuk
- Iep

 

Smakelijke planten voor je paddock

Munt (Mentha)
Munt is een geweldige toevoeging aan je paddock. Het is niet alleen smakelijk voor paarden, maar heeft ook gezondheidsvoordelen zoals het verlichten van spijsverteringsproblemen en het bevorderen van een frisse adem. Munt is gemakkelijk te kweken en verspreidt een aangename geur in je paddock.

 

Brandnetel (Urtica dioica)
Hoewel brandnetels vaak worden vermeden door mensen, zijn ze een uitstekende voedselbron voor paarden. Ze zijn rijk aan ijzer en andere mineralen en kunnen helpen bij de bloedcirculatie. Zorg ervoor dat je brandnetels droogt voordat je ze aan je paard voert, om prikken te voorkomen.

 

Paardenbloem (Taraxacum officinale)
Paardenbloemen zijn een andere gezonde optie. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen en helpen bij de spijsvertering. Je kunt ze gewoon in je weiland laten groeien, en paarden zullen er graag van smullen.

 

Smakelijke struiken voor je paddock

Braamstruik (Rubus fruticosus)
Braamstruiken zijn een uitstekende keuze voor je paddock. Ze zijn sterk en leveren smakelijke, voedzame vruchten. Zorg ervoor dat je ze langs de rand van je weiland plant, zodat paarden de vruchten gemakkelijk kunnen bereiken.

 

Hazelaar (Corylus avellana)
Hazelaars bieden niet alleen smakelijke noten voor mensen, maar ook bladeren die paarden kunnen eten. De struiken zijn robuust en passen goed in diverse omgevingen.

 

Vlinderstruik (Buddleja)
Vlinderstruiken trekken niet alleen vlinders aan, maar zijn ook veilig voor paarden. Ze voegen kleur en leven toe aan je paddock en bieden een extra bron van schaduw en beschutting.

 

Smakelijke bomen voor je paddock

Appelboom (Malus domestica)
Appelbomen zijn een klassieke keuze voor paardenweiden. De appels zijn heerlijke en gezonde snacks die rijk zijn aan vitamines en antioxidanten. Plant ze langs de rand van je weiland, zodat paarden de gevallen vruchten kunnen oppikken.

 

Wilg (Salix)
Wilgen zijn bekend om hun natuurlijke pijnstillende eigenschappen, dankzij de salicine in de bast. Wilgentakken zijn een favoriete snack voor veel paarden en kunnen helpen bij gewrichtspijn en ontstekingen.

 

Berkenboom (Betula)
Berkenbomen zijn een goede keuze voor schaduw en esthetiek. De bladeren en jonge takken zijn eetbaar voor paarden en bevatten veel voedingsstoffen.

 

Hoe kom je aan deze planten?

Je kunt deze planten, struiken en bomen op verschillende manieren bemachtigen:
- Tuincentra: Bezoek lokale tuincentra voor een breed aanbod aan eetbare planten.
- Online shops: Verschillende websites bieden een scala aan opties die je gemakkelijk kunt bestellen.
- Ruilen met andere paardenliefhebbers: Doe mee aan lokale ruilbeurzen of zoek contact met andere paardenliefhebbers voor ruildeals.
- Je hebt zelfs super leuke zadenmengsels en bloemenmixen die je kan uitstrooien in je paardenweide
- Zelf zaaien, stekken of afleggen
- Vraag een subsidie aan via jouw Regionale landschap. Het project Paard en Landschap ondersteunt paardeneigenaars financieel!
- Vraag het snoeihout van je vrienden, kennissen en buren. Lekker voor de dieren én zij hoeven het niet af te voeren.

 

Conclusie

Het toevoegen van eetbare planten, struiken en bomen aan je paddock is een geweldige manier om de leefomgeving van je paard te verbeteren. Ze bieden niet alleen voeding en gezondheidsvoordelen, maar dragen ook bij aan een meer natuurlijke en stimulerende omgeving. Probeer vandaag nog enkele van deze smakelijke toevoegingen uit en zie hoe je paard ervan geniet!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.